Sunday, 4 December 2011

"Insafilah diri" memang senang untuk kita tuturkannya tapi berapa ramai orang yang meresapkan "jiwa keinsafan"  ke dalam amali kehidupan, selalunya kita selalu berasa insaf hanya seketika,kemudian kita lalai lagi..


Adakah kita menginsafi diri kita hanya apabila kita mendengar seseorang tersebut meniggal dunia? Adakh masa itu kita baru teringatkan alam akhirat ,alam barzakh? …………………


kita tahu itu semua adalah benar dan wujud. kita beriman dengan rukun iman dan islam tetapi kenapa kita setakat menghafal tetapi tiada penghayatan dalam diri, kesannya  kehidupan  manusia jauh daripada Allah. 


  Setengah orang mengatakan aku islam kerana aku tahu islam dengan mengatakan bahawa mereka tahu rukun iman dan rukun islam,adakah setakat mengetahui perkara2 tersebut kita dianggap seorang islam yang hakiki???????????? Renung2lah wahai umat manusia sekalian.

Allah Subhanahu wa Ta’ala memberikan peringatan kepada manusia akan fitnah (cubaan) berupa harta dan anak-anak dengan firman-Nya:
“Dan ketahuilah, bahwa hartamu dan anak-anakmu itu hanya sebagai cobaan dan sesungguhnya di sisi Allah-lah pahala yang besar.” [Al-Anfaal: 28]

#harap dapat memberi kesedaran kepada hati diri ini dan hati sekelian..#


No comments:

Post a Comment